Arrenquem el procés de construcció de bases de la futura llei d’ESS

presentació procés Llei ESS

Desenes d’organitzacions de l’economia social i solidària i representants d’administracions públiques van omplir el passat 13 de febrer l’Auditori de Barcelona Activa durant l’acte de presentació del procés participatiu per consensuar les bases de la futura llei d’ESS a Catalunya. A la jornada van ser-hi presents representants de les quatre famílies que formen part de l’AESCAT: tercer sector, mutualitats, cooperativisme i economia solidària.

Guillem Llorens, president de l’AESCAT, va arrencar l’acte assegurant que era un dia “per estar contents” perquè “comencem un procés estratègic que ha d’establir les bases d’una llei que creiem que és imprescindible en una societat moderna i humana“. Llorens va recordar també com des del 2017, amb el naixement de l’AESCAT, s’ha dibuixat “l’estratègia col·lectiva de l’econoia social, un model que posa els valors al centre i no el capital”.

A l’acte també hi va assistir el Director General d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, que va declarar que amb aquesta llei “volem donar resposta a una ressolució del Parlament de l’any 2013, emmarcada en el dret a decidir, on es reclama un projecte de llei d’economia social i solidària. Vidal va afirmar que és “molt important que aquesta llei existeixi però no pot fer-se sense la participació del sector, la seva capacitat de decidir i diàleg amb el govern“. A més, va afegir que la llei ha de tenir un impacte molt important “sobre el model econòmic del país”.

Per la seva banda, el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, va assenyalar que l’economia social i solidària ha de sortir a “convèncer, fugir de la zona de confort, obrir-se, escoltar i decidir” i que la llei esdevé un repte perquè caldrà fer “pedagogia, sensibilitzar i visibilitzar”.

A continuació, es va donar pas a la xerrada inspiracional de les dues persones expertes convidades a la sessió. D’una banda, Rocío Nogales, directora de la Red Europea de Investigación (EMES) i membre del Grupo de Expertos en Emprendimiento Social (GECES) de la Comissió Europea, va fer una radiografia de l’estat de l’economia social a Europa, acostant-nos als seus principals reptes. Nogales va assegurar que “el repte no és tenir una #LleiESS. La dificultat és que funcioni i doni resposta a les necessitats del sector“. Trobareu la seva presentació al final d’aquesta entrada.

A continuació Jean-Louis Laville, catedràtic d’Economia Solidària del Conservatoire National
des Arts et Métiers (CNAM) i coordinador europeu del Instituto Karl Polanyi d’economia
política, va compartir la seva experiència al voltant de la redacció de la Llei d’Economia Social i Solidària de França. Laville va explicar que “la llei francesa d’ESS té una reputació important quan la mirem de lluny però de prop conté més preguntes que respostes. És important veure no només la llei a nivell nacional sinó fixar-se en els processos regionales i locals“.


Metodologia i calendari del procés

El procés col·lectiu de treball al voltant de la llei es desenvoluparà entre els mesos de febrer i setembre i hi participaran les cinc organitzacions que conformen l’AESCAT: la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i la Federació de Mutualitats de Catalunya.

Durant aquest període s’hi desenvoluparan tant enquestes online com trobades presencials entre els diferents agents involucrats amb l’objectiu de concretar un document consensuat que marqui les bases d’aquesta futura llei i que serà traslladat als legisladors.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *