Llei d’Economia Social i Solidària

Des que es va constituir l’any 2017, l’Associació Economia Social Catalunya està impulsant un procés de promoció i reconeixement de l’economia social i solidària (ESS) al nostre país que s’està vehiculant, en part, a través de la futura Llei d’economia social i solidària.

Al desembre de 2020, el govern de la Generalitat de Catalunya va presentar públicament el document de bases de la futura llei,  el resultat d’un procés de construcció col·lectiva entre les cinc organitzacions fundadores de l’AESCAT i la seva base social.

Els objectius de la llei que marca el document de bases són establir un marc jurídic de l’economia social i solidària; fomentar i promocionar aquest model econòmic, i l’assoliment del seu reconeixement i representativitat institucional.


Com ho hem fet?

El Pla de Govern de la Generalitat de Catalunya contempla com a acció destacada l’elaboració de la Llei catalana de l’economia social i solidària.

Des de l’AESCAT hem volgut ser propositius i durant els anys 2019 i 2020 vam desenvolupar un procés participatiu per marcar les bases d’aquesta futura Llei, assegurant el seu alineament amb un moviment divers amb uns principis i valors compartits.

Aaquest procés de reflexió ens ha ajudat a construir un consens entre les cinc organitzacions impulsores de l’AESCAT, per traslladar-lo als legisladors i impulsar un marc jurídic inspirador, valent i amb la mirada posada en els reptes que hem d’abordar com a societat.

Els principis que han regit el procés són:

  • Qualitat i rigor de la proposta.
  • Espais de diàleg per assolir el major consens.
  • Eines de participació per a que el màxim nombre d’entitats de l’economia social participi.
  • Diversitat àmplia d’entitats participants representatives de tota l’economia social catalana.
  • Transparència de tot el procés.
Actualment, l’avantprojecte de la llei es troba en estat de tramitació. Podeu accedir aquí al document. Si voleu consultar tota la informació històrica relativa al procés participatiu, podeu fer-ho a través d’aquest enllaç.

 

 

120 persones participants a les sessions de treball

200 entitats participants a l'enquesta online