Què proposen les diferents famílies de l’ESS per les eleccions del 12 de maig?

Catalunya té una cita amb les urnes el proper 12 de maig de 2024 per decidir la composició del seu nou Parlament. En aquest article repassem les propostes electorals que s’han elaborat des de les diferents famílies de l’economia social i solidària i que, durant les últims setmanes, s’han fet arribar a les formacions polítiques que es presenten en aquestes eleccions.

La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya ha fet públic un decàleg de propostes que inclou, entre d’altres, l’aprovació de l’avantprojecte de Llei d’Economia Social i Solidària “per establir un marc jurídic de l’ESS i promoure aquest model econòmic que posa a les persones en el centre”. L’organització defensa, a més,  el desplegament de l’Acord per a la construcció d’un sistema de Serveis Socials propi de Catalunya, l’aprovació de llei del tercer sector social i de l’avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials i la posada en marxa del 4t Pla de Suport al Tercer Sector Social 2023-2027.

La Confederació de Cooperatives de Catalunya també ha presentat el document “Mesures per a una economia cooperativa”, on es presenten propostes agrupades en quatre àmbits: Reconeixement; Transformació digital i nous models de negoci; Promoció, dinamització i foment; i Econòmic i financer. Al text s’inclou la petició d’aprovació al Parlament de la Llei de l’Economia Social i Solidària de Catalunya, en consens amb l’AESCAT i en base al procés participatiu realitzat, i l’aplicació de les mesures a les que el Parlament instà al Govern a través de l’aprovació, el març de 2023, de la Moció 198/XIV sobre l’economia social i al desenvolupament del Pacte Nacional d’Una Economia per la Vida.

També s’inclouen altres demandes com la promoció del Hub tecnològic i digital del cooperativisme i l’emprenedoria col·lectiva amb cooperatives de base tecnològica i el cooperativisme de plataforma o el desplegament de recursos de foment de la matèria i la pràctica del cooperativisme en els plans d’ensenyament públic, 

La Taula del Tercer Sector ha elaborat el document ‘Com construïm una Catalunya més social?’ amb gairebé 40 propostes electorals de les entitats socials en diversos àmbits al voltant de 3 eixos i demandes: apostar per les polítiques socials, blindar els drets socials i reforçar el tercer sector social. En la mateixa línia, les organitzacions demanen reprendre la tramitació i aprovar els diferents marcs legals de reconeixement a la feina i contribució del sector com la Llei de l’Economia Social i Solidària, la Llei del Tercer Sector Social i la llei dels instruments de provisió del sistema públic de Serveis Socials.

Des de la Taula del Tercer Sector també destaquen: crear un model d’actualització de l’IRSC (l’índex de referència per a les prestacions socials) consensuat amb el tercer sector; fer efectiu el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya i la gestió integrada amb la Renda Garantida de Ciutadania; aprovar i desplegar l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil i el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat o fer efectiu el conveni que regula la pobresa energètica.

La Xarxa d’Economia Social i Solidària insisteix que l’ESS “és una peça clau en la construcció d’aquest canvi, pel seu paper a l’hora de situar la cooperació, la democràcia econòmica, la solidaritat i la justícia social al centre de les propostes de canvi”. En aquest sentit, la XES recupera el document ‘Propostes per a la democratització econòmica i la transició ecosocial”  que va presentar fa 3 anys i, específicament, demana “l’aprovació, un cop constituït el nou Parlament, de la Llei catalana de l’Economia Social i Solidària com a via per consolidar per llei els avenços aconseguits els darrers anys”.

També es proposa la construcció d’un mercat social accessible i assequible per a les majories socials i l’enfortiment del teixit comunitari, per frenar l’extrema dreta i els discursos d’odi i cohesionar les comunitats davant els reptes que anirem trobant.

Des de l’AESCAT ens sumem a la reivindicació i proposta compartida per totes les famílies pel que fa a la necessitat d’aprovar la Llei d’Economia Social i Solidària com a garantia i impuls de la transformació econòmica i social que necessita el país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *