La primera edició del programa Comunalitats Urbanes tanca amb més de 400 entitats participants

Tancament primera edició del programa Comunalitat Urbanes

402 entitats i més de 45.000 persones s’han beneficiat de la primera edició del programa «Comunalitats Urbanes», entre els anys 2022 i 2024. Es tracta d’un projecte del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària.

Aquest mes de febrer finalitza la seva primera convocatòria amb un resultat de 22 comunalitats arreu de Catalunya que han treballat per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes auto-organitzats i de les xarxes de suport mutu.

En relació a la valoració de la primera edició, aquesta s’ha fet a través de quatre àmbits: governança i participació, eixos de treball i retorn social, arrelament i impacte territorial i sostenibilitat i cures.

Pel que fa a la participació, 402 entitats de diferents tipologies han estat vinculades al programa durant la seva primera edició. Per tipologies, les cooperatives i associacions han estat el grup majoritari però també s’hi han sumat l’administració pública i el moviment veïnal i, en un grau més baix, fundacions i empreses o autònoms.

Aquesta xifra representa un total de 46.039 persones que s’han vinculat, format, col·laborat o donat suport en els barris, ciutat i pobles de tot Catalunya.

L’articulació comunitària i sectorial, la creació i enfortiment de comunitats, la mancomunació de recursos, la gestió d’infraestructures i serveix i la detecció de necessitats col·lectives han estat les principals accions desenvolupades per les comunalitats participants. També s’ha valorat positivament la seva participació en el codisseny de polítiques o programes de l’administració pública i en taules sectorials on hi tenen presència les institucions.

Podeu veure altres resultats de l’impacte social i territorial del programa en aquest vídeo:

Trobada de tancament i mirada al futur

El 24 de gener va tenir lloc la quarta trobada de la Xarxa de Comunalitats Urbanes al Centre Cívic del barri de la Mariola de Lleida, amb la participació de 72 persones de 21 Comunalitats, l’equip tècnic de Servei de Foment i l’Oficina de les Comunalitats Urbanes. Els dos objectius de la trobada van ser el tancament de la primera edició del programa de Comunalitats Urbanes (2022-2024) i un anàlisi de futur per projectar una Xarxa de Comunalitats sostinguda en el temps.

La subdirectora general d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives, Roser Hernández, va inaugurar la jornada valorant el programa com «fet a mida pel territori, on les comunalitats urbanes s’han convertit en espais de cooperació, innovació i transformació».

Durant el mes de febrer arrenca la segona convocatòria del programa de Comunalitats Urbanes (2024-2026) on participen 25 comunalitats de tota Catalunya per continuar generant un impacte social i singular a cada territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *