«L’AESCAT és un espai de trobada i treball molt necessari per enfortir la relació entre els diferents agents de l’ESS»

Continuem amb la campanya #FamíliesAESCAT per aprofundir en el coneixement de les famílies que l’integren. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal atorgar veu i visibilitat a la dedicació, estratègies de treball i objectius de les diferents famílies que formen part de l’economia social i solidària: la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector, la Federació de Mutualitats, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. Cadascuna d’elles comparteix amb nosaltres el significat que l’AESCAT té en el seu dia a dia.

Des de 2003, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya representa el conjunt de les entitats socials catalanes, defensa els drets socials i lluita per erradicar la pobresa i reduir les desigualtats a Catalunya. Agrupa 35 federacions i grans organitzacions que representen i aglutina més de 3.000 entitats socials no lucratives i arrelades al territori.

Entrevistem la seva presidenta, Francina Alsina Canudas, per compartir la feina i necessitats de les entitats socials.

Què representa l’AESCAT per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social?

Per a les entitats socials, l’AESCAT és un espai de trobada i treball molt necessari per enfortir la relació entre els diferents agents que formem part de l’economia social i solidària i sobretot és un espai d’articulació que promou la incidència i la millora de les relacions institucionals. Això és cabdal en un moment en què els valors de l’ESS (justícia, inclusió, sostenibilitat, cooperació, transparència, etc.) han d’estar més presents que mai en totes les esferes de la vida perquè la ciutadania, en especial la que es troba en una situació de més vulnerabilitat, encara està patint els efectes socials i econòmics de les darreres crisis.

«Crec que el valor afegit que aporta l’AESCAT és que tota aquesta feina l’estem fent conjuntament i coordinament i sempre des del respecte a les diferents particularitats que té cadascuna de les famílies de l’economia social i solidària.»

Quina és la situació actual de la Llei del Tercer Sector Social a Catalunya? Com es complementa amb la futura Llei ESS?

La proposició de Llei del Tercer Sector Social es va registrar el maig del 2022 al Parlament de Catalunya i encara s’està tramitant a la cambra catalana. Ara, es troba a la fase de compareixences en què diferents agents estan opinant sobre la proposta del text, presentat conjuntament per la Taula i la Confederació i fruit del treball i consens del conjunt del sector.

Esperem que aquest 2024 la Llei sigui aprovada pel Parlament i sobretot que s’acceleri aquest procés. Les entitats socials hem demostrat amb escreix que som essencials per garantir els drets, el benestar i la protecció de les persones en situació de vulnerabilitat, però malgrat això, continuem sense tenir un marc legal que reconegui la nostra feina i aportació a la societat i que reguli la nostra relació amb les administracions públiques.

La Llei de l’Economia Social i Solidària és la normativa que necessitem per regular el conjunt de l’ESS, el marc general que ens ha de donar cobertura legal, però les entitats socials també en volem un de propi i específic. De fet, respecte de les altres famílies de l’economia social, les entitats socials som l’única que no disposa d’un marc legal, com ja tenen les cooperatives o les mutualitats, o com ja tenen les organitzacions del tercer sector d’altres territoris de l’Estat i d’Europa.

«De fet, respecte de les altres famílies de l’economia social, les entitats socials som l’única que no disposa d’un marc legal, com ja tenen les cooperatives o les mutualitats, o com ja tenen les organitzacions del tercer sector d’altres territoris de l’Estat i d’Europa.»

Com podem enfortir el sector social?

Enfortir-lo implica assegurar que el tercer sector social compta amb un sistema de finançament just, estable i coherent amb la realitat del dia a dia i que dignifiqui el treball que fem. Les entitats socials estem acompanyant gairebé dos milions de persones en situació o risc d’exclusió social a Catalunya i, a més de donar-hi sempre resposta amb molt d’esforç i compromís, hem de maldar contínuament per la nostra estabilitat econòmica.

Enfortir el sector també significa reconèixer-lo. Cal reconèixer que som i fem un servei públic i que som un agent fonamental en el manteniment de l’estat del benestar. Les entitats socials volem tenir un paper més actiu en les polítiques socials no només executar-les sinó també cocrear-les. Volem que la nostra veu sigui escoltada i que la nostra expertesa sigui tinguda en compte. Volem formar part de tot el procés de creació d’aquestes polítiques: des de la seva conceptualització i desenvolupament fins al seu seguiment i avaluació.

«Fa dècades que estem acompanyant les persones i estem convençudes que podem aportar-hi el nostre coneixement per aconseguir que les polítiques públiques s’ajustin més i millor a les seves necessitats.»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *