«L’AESCAT és un instrument cabdal per a l’impuls i reconeixement de les entitats de l’ESS»

Cristóbal Sarrias Cárdenes
Director general

Continuem amb la campanya #FamíliesAESCAT per aprofundir en el coneixement de les famílies que l’integren. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal atorgar veu i visibilitat a la dedicació, estratègies de treball i objectius de les cinc famílies que en formen part: la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector, la Federació de Mutualitats, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). Cada una d’aquestes famílies comparteix amb nosaltres el significat que l’AESCAT té per a elles!

La Federació de Mutualitats de Catalunya és una entitat dedicada a representar i defensar el mutualisme de previsió social català. Està formada per mutualitats de previsió social, que són organitzacions dedicades a oferir serveis d’assegurances sense perseguir guanys econòmics. Se centren en l’ajuda mútua, la solidaritat i l’atenció a les necessitats dels seus membres. Els seus principis bàsics són la protecció mútua, la gestió professional i l‘organització democràtica. Si vols conèixer més sobre la seva important tasca, t’ho expliquem de manera clara i accessible.

Entrevistem en Cristóbal Sarrias Cárdenes, director general, que ens explica la vinculació del mutualisme amb l’economia social i solidària.

Què representa per la Federació de Mutualitats de Catalunya l’AESCAT?

L’economia social i solidària ha tingut diverses expressions al llarg de la història de Catalunya, iniciant-se amb les mutualitats i les cooperatives. Aquest moviment ha evolucionat incorporant altres entitats, com el tercer sector, creant el col·lectiu que avui dia conforma l’AESCAT. Encara que aquestes entitats siguin diverses, comparteixen trets importants: prioritzar la integració social i el benestar de les persones per sobre d’altres interessos, sovint sense ànim de lucre.

«L’AESCAT uneix entitats diverses perquè puguin expressar-se de manera conjunta davant les institucions i la societat, defensant la importància de l’economia social i donant-li visibilitat. És una peça clau per impulsar i reconèixer aquestes entitats»

Com es pot promoure i compartir els valors de l’economia social amb la societat catalana?

Els valors de l’economia social han estat presents al llarg dels anys a la societat catalana, amb la societat civil organitzant-se per afrontar els reptes de cada moment. En l’actualitat, amb moltes veus i missatges contradictoris i un model econòmic que sovint prioritzar l’enriquiment personal, és essencial tenir veus que expliquin a la societat que hi ha altres models, com el nostre.

«La difusió d’aquests valors hauria de començar a les escoles i universitats, estenent-se després a tota la societat mitjançant campanyes informatives sobre què és realment l’economia social.»

Com impulsar projectes conjunts d’economia social dins del moviment mutualista?

Un repte de l’economia social és fomentar el coneixement mutu entre les diferents famílies, permetent la creació d’un mercat d’intercanvi de productes i serveis.

«Es pot aconseguir impulsant projectes que fomentin la col·laboració i el coneixement mutu, facilitant així l’intercanvi de serveis entre les entitats de l’economia social.»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *