L’AESCAT reforça els vincles amb la nova Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives

Primera reunió entre l’AESCAT i el nou director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Juli Silvestre. A la trobada, celebrada el dilluns 10 de juliol, hi van assistir les presidències de cada una de les famílies de l’AESCAT (la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació de Mutualitats de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya) i les seves direccions generals, així com Juli Silvestre, nou director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que substitueix a Josep Vidal, que ha deixat el càrrec per passar a ser el secretari general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Compromís amb l’economia social i solidària i els reptes estratègics de futur

En aquesta primera reunió participativa, Silvestre va traslladar a les assistents la voluntat de govern de donar continuïtat i reforçar l’ESS, constatar la voluntat de continuar treballant plegades per concretar accions que consolidin l’ESS a Catalunya, cuidant i enfortint els vincles i el treball en xarxa entre les mateixes persones i entitats del sector, les aliances amb altres xarxes i les col·laboracions amb agents socials i institucionals que permetin desenvolupar polítiques i estratègies de transformació territorial i incidència política.

Alguns d’aquests compromisos es basen a mantenir i avançar en els compromisos compartits durant aquests anys, com la futura Llei d’Economia Social i Solidària (#LleiESS) a Catalunya així com el seu Triple marc normatiu; consolidar un marc de treball compartit entre els diferents agents; fomentar el coneixement de l’ESS als centres educatius catalans i continuar treballant en la proposta d’un Pacte per una Economia per a la Vida.

Fomentar el coneixement i les sinergies entre les entitats que formen part de l’AESCAT, així com entre les seves bases socials, és un altre punt dels compromisos adquirits durant la sessió. També ho és la necessitat de visualitzar l’economia social i solidària, difonent valors propis del cooperativisme en la societat catalana, sumant les organitzacions que posen a les persones i el progrés social en el centre de l’activitat, en lloc del capital.

La necessitat de consolidar un marc de treball que ajudi a analitzar l’estat de situació i quantificar el pes de l’ESS a Catalunya i permeti obtenir dades agregades que en serveixin per fer valdre l’aportació de l’ESS a l’economia catalana, és un dels reptes de futur dels pròxims anys.

A més, la trobada també va ser una oportunitat per reconèixer la feina feta durant tots aquests anys per posicionar l’AESCAT i el teixit de l’economia social i solidària com un actor socioeconòmic de referència per a la transformació de les desigualtats socials lligat a sectors estratègics.

Sis anys d’impuls de l’economia social i solidària a Catalunya

L’AESCAT va néixer el maig de 2017 per promoure una societat més justa basada una economia plural i transformadora. Aglutina a 7.422 organitzacions, 139.202 persones treballadores, una base social de 2,5 milions de persones (socis cooperativistes, socis d’entitats, mutualistes…), i suposa una facturació de 7.853 milions d’euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *