La FESC’22 en creixement amb l’Economia Solidària.

Aquest any s’ha celebrat l’onzena edició de la Fira d’Economia Social de Catalunya (FESC) al recinte fabril de la Fabra i Coats a Barcelona el cap de setmana del 21 al 23 d’octubre.

Des de l’ESS es defensa que és possible fer una economia per la vida, una economia que resolgui les necessitats socials posant les persones i el planeta en el centre i que de fet és l’única possible per poder construir un món que mereixi ser viscut. L’economia solidària ja està construint moltes propostes que ho demostren i la FESC serveix per reivindicar-les i, sobretot, reflexionar juntes sobre tots els reptes que hi ha en endavant.

De forma planera i propera l’espot de la FESC va fer pensar del terme economia, quines necessitats cobreixes i com les cobreixes i tot el que es pot entendre per economia.

La FESC va començar amb l’acte inaugural amb una conversa entre Carme Ruscalleda, xef d’alta cuina i Creu de Sant Jordi i Lola Vendetta, il·lustradora i activista feminista. La conversa va ser moderada per l’humorista i comunicador Joel Díaz. A través de preguntes i respostes anaven posant temes sobre la taula com que cada cop més persones tenen la necessitat d’adoptar models de consum més responsables i sostenibles, però a vegades no se sap per on començar, la seva recomanació: “Jo els hi diria que primer de tot han de dedicar dues o tres tardes a pensar què és el que fas i com pots organitzar-te per tenir un consum més responsable, potser pots organitzar-te amb els teus veïns i veïnes o amb la família i començar a canviar hàbits.

La Fira ha comptat amb 140 expositores i més d’una cinquantena d’activitats amb una mitjana de 30 assistents per activitat.  S’ha pogut assistir a xerrades de reflexió sobre diversos temes, per exemple com afrontar el col·lapse i treballar per a la transició ecosocial.

Al voltant de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) hi ha aproximadament 250 mil persones implicades i organitzades en 353 entitats i empreses que l’últim any ha generat 349 milions d’euros.

“Valor afegit”: L’economia social creix sostingudament.


La FESC es consolida en un moment clau de visibilització de l’ESS: tant cap a la societat on cada vegada és més coneguda com cap a les expositores i participants per aquest espai de trobada. En aquesta edició s’ha tornat totalment a la normalitat després dels últims anys amb restriccions per la Covid-19.

L’organització ha recollit les observacions de les entitats expositores i les persones visitants i les idees claus han estat:

  • La intercooperació com a necessitat: una intercooperació que és difícil d’impulsar dia a dia, però que serà clau davant un futur ple de reptes. 
  • La transició ecosocial és clau en l’Economia Social i Solidària (ESS): un concepte per treballar el col·lapse en positiu, que totes les iniciatives de l’ESS estan explorant i que se seguirà treballant de cara al Fòrum ESS del febrer del 2023.
  • El protocol antiassetjament impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) és la primera eina necessària a les organitzacions per una transformació feminista i és un compromís polític que cal anar renovant.

Des de la Xarxa d’Economia Social de Catalunya posen a disposició les gravacions de les taules rodones a la plataforma Peertube, tant d’aquesta edició com d’algunes edicions anteriors.

Per últim, es poden trobar en aquest àlbum de Flickr les imatges d’aquesta edició realitzades per la cooperativa Bruna.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *