Recomanació de l’OCDE sobre l’economia social i solidària i la innovació social.

El passat 10 de juny de 2022, el Consell de Ministres de l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va aprovar la Recomanació sobre Economia Social i Innovació social, com a primera norma internacional en aquest àmbit.

La recomanació promou el potencial de l’economia social per ser pionera en nous models de negoci i proporcionar serveis essencials, contribuir a una transició més justa, verda i digital, involucrar a les persones joves i construir comunitats.

People gathering into circles, clasping arms, representing togetherness, mutual understanding, inclusiveness, support, all values of the social economy.

També reconeix la diversitat de pràctiques (cooperatives, mutualistes, associatives i fundacionals) i la necessitat d’eines polítiques aplicables a una sèrie de contextos nacionals i a diferents graus de desenvolupament de l’economia social.

Segons l’OCDE, aquesta Recomanació és oportuna donat el destacat paper que exerceix l’economia social a l’hora de fer front a reptes apressants com la post pandèmia de la Covid-19 o el suport als refugiats ucraïnesos i en la creació de resiliència a llarg termini.

El document fa una crida als membres de l’OCDE i a altres estats que es vulguin adherir a aquesta Recomanació perquè “desenvolupin i adoptin un marc d’economia social que compti amb el suport de tots els nivells de govern amb vista a ampliar l’impacte de la seva economia social en beneficis de tothom”.

La Recomanació s’organitza a partir de nous blocs que proporcionen les condicions perquè l’economia social prosperi i ajudi a abordar els reptes que afecten, en major o menor mesura, als ecosistemes de l’economia social en l’àmbit internacional, nacional i local i qualsevol context.

Els nous blocs de la Recomanació són els següents:

  • Fomentar una cultura de l’economia social.
  • Crear marcs institucionals de suport.
  • Dissenyar marcs jurídics i reglamentaris propicis.
  • Suport a l’accés al finançament.
  • Facilitar l’accés al mercat públic i privat.
  • Reforçar les competències i el suport al desenvolupament empresarial.
  • Fomentar la mediació i el seguiment de l’impacte.
  • Donar suport a la producció de dades.
  • Fomentar la innovació social.

En aquest enllaç podreu trobar la informació i descarregar el document complet de la Recomanació de l’OCDE sobre l’economia social i solidària i la innovació social.

Des de l’OCDE, amb la finalitat de donar suport a la seva implementació, el Comitè està treballant en un conjunt d’eines d’orientació detallada i pràctica sobre com implementar els nous blocs que sustenten la Recomanació. Aquest fet inclou la difusió d’exemple de bones pràctiques, que es podrien utilitzar com recurs en el disseny de les mateixes polítiques.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *