Mutualisme i transformació social: 125 anys de la Federació de Mutualitats de Catalunya.

La Federació de Mutualitats de Catalunya agrupa en l’actualitat la major part de les mutualitats catalanes, al voltant d’unes 34 entitats. Fundada l’any 1986, enguany ha celebrat el seu 125è aniversari, i es posiciona amb el lema “Hi som i hi serem” en la defensa d’un model econòmic sostenible, vigent i de futur, molt integrat al model de societat actual.

La federació acumula una llarga trajectòria que demostra que la previsió social i el socors mutu s’han adaptat als canvis socials, sanitaris i econòmics, sempre en benefici de les persones.

Els actes i activitats programades es van celebrar la tradició i el llegat del mutualisme per mirar cap al futur amb optimisme.

Les celebracions van començar amb l’acte central a La Pedrera, amb una benvinguda del president de la Federació Jordi Busquet. A continuació la presentació del llibre “Mutualisme, territori, solidaritat i persones”.125 anys amb la Federació de Mutualitats de Catalunya, la taula rodona Innovació i futur. El paper de les mutualitats i per acabar una xerrada del famós conferenciant Victor Küppers. La segona part de la celebració va transcórrer a la Casa Batlló amb un sopar de gala de caràcter intern.

La Federació Catalana de Mutualitats va voler involucrar a la celebració al conjunt de la societat catalana, però sobretot a aquells que comparteixen els mateixos principis i valors. El 26 de maig es va celebrar l’acte d’Economia Social al Museu Frederic Marès que van convidar a les organitzacions membres de l’Associació Economia Social de Catalunya (AESCAT) i alguns representants de les principals institucions del nostre país i de les principals forces polítiques.

En aquest acte van compartir diferents punts de vista amb la taula rodona Mutualitats: entitats sense afany de lucre, democràtiques i arrelades al país.

Acte 26 d’economia social 26 de maig. Foto: La Tremenda.

Recentment, s’ha realitzat una entrevista a Jordi Busquet, president de la Federació de Mutualitat, al butlletí d’economia social i solidària de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu de l’aniversari. Destaquem alguns dels punts en referència al model mutualista, la importància de la incercooperació amb entitats de l’ESS i la celebració del 125 anys d’història.

Comencem pel tret diferenciador del model mutualista: La més rellevant és la figura del mutualista: és a la vegada client i propietari. Aquesta és la gran diferència. Quan ens trobem amb altres tipus d’entitats asseguradores, el contracte que signes és un contracte de client, prenedor, amb una companyia. En canvi, la mutualitat, en el moment en què signes aquest contracte, tu ja ets mutualista i, per tant, ets propietari.

Jordi Busquet: Foto: La Tremenda.

Quin és el rol de la federació: Nosaltres diem sempre que el nostre concepte de ser singulars… La gent només es focalitza en “és que sou petits”. Però és que molts petits fan coses grans! Cooperem per competir i la Federació és l’instrument. Ens permet competir en un mercat com l’actual sense perdre l’essència nostra de mutualitat i sense perdre les singularitats que cada mutualitat té.

Alhora explica la relació amb l’àmbit de l’ESS i la intercooperació donat que la col·laboració ha estat des de fa poc anys: la Federació va sistematitzar els temes de solvència i econòmics, devíem sistematitzar també el tema de la intercooperació. Aquí el gran punt va ser la creació de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), de la qual som membres fundadors i aquest va ser el gran salt endavant.

Jordi Busquet explica el lema de la celebració 125 anys de suport mutu: El concepte de suport mutu és la clau del nostre model, una ajuda mútua que és intergeneracional. Les mutualitats ens donem suport mutu entre nosaltres, a la mateixa Federació per tirar endavant projectes comuns.En Jordi va parlar dels reptes de futur en una entrevista de la federació que va comentar: Les mutualitats volem continuar existint, seguirem essent entitats sense ànim de lucre amb voluntat de cooperació i de treball en equip, per això, hem de preservar la nostra existència i identitat, hem de demostrar qui som i què som capaços de fer, el futur és cooperació, hem de cooperar per competir.

Per últim, al mes de maig es va inaugurar l’exposició “Mutualitats, territori, solidaritat, persones” una mostra commemorativa que fa un repàs pels diferents moments de la història del mutualisme català. A partir de setembre l’exposició farà un recorregut per les seus de les Mutualitats catalanes per fer difusió del mutualisme per tot Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *