El BLOC4BCN – Espai cooperatiu, el major pol de promoció del cooperativisme d’Europa

El projecte BLOC4BCN – Espai Cooperatiu serà el nou centre de promoció del Cooperativisme i l’Economia Social i Solidària de Barcelona, a una de les naus del recinte fabril de Can Batlló. Actualment, l’espai està en rehabilitació amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, més de 4.500 m2 i capacitat per 80 projectes. Les obres van començar l’estiu passat i segueixen avançant amb la previsió de què es pugui posar en funcionament durant el tercer trimestre de 2023.

L’acte de presentació del projecte BLOC4BCN va tenir lloc coincidint amb el Dia Internacional del Cooperativisme i va comptar amb la participació del conseller de Treball i Empresa, Roger Torrent, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el president de l’AESCAT, Guillem Llorens; i Luz Helena Ramírez, de l’Associació Coòpolis.

L’espai tindrà dues plantes i es distribuirà en espais funcionals per conceptualitzar activitats i projectes empresarials, programes d’incubació, zones de cotreball i espais de taller per fer activitats manuals o semiindustrials. L’adequació de l’espai mantindrà els valors històrics i arquitectònics de l’edifici i reciclarà materials de fusta i totxo i estructures metàl·liques existents. Un equipament obert a la ciutadania on s’oferirà atenció individual, acompanyament en la gestió econòmica i financera d’iniciatives i suport en el finançament de projectes i en la digitalització, i també es promourà el relleu generacional en entitats i empreses d’economia social i solidària.

Imatges de com serà el futur BLOC4BCN de Can Batlló. – Ajuntament de Barcelona

Els projectes prioritaris que es desenvoluparan són els sectors estratègics recollits en l’Estratègia de l’economia social i solidària a Barcelona 2030: alimentació sostenible i agroecologia, atenció i cura de les persones, comerç de proximitat, cultura, energia, habitatge, mobilitat, tecnologia i digital, turisme i tèxtil.

La gestió serà per l’aliança d’entitats cooperatives i d’economia social i solidària: la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball i l’Associació Coòpolis. L’Ajuntament de Barcelona ha cedit la gestió a aquestes tres entitats, constituïdes en l’Associació BLOC4, per un període de quatre anys i es finançarà amb ingressos propis de les activitats de l’espai i amb contribucions tant del consistori com de la Generalitat de Catalunya.

Guillem Llorens, president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i copresident de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, comparteix la visió del projecte amb alguns objectius estratègics d’aquest nou equipament:

  • Promoure el cooperativisme i l’ESS, amb especial atenció entre les persones joves.
  • Enfortir les empreses cooperatives i de l’economia social de tot el territori català oferint serveis innovadors en els àmbits tecnològics, de finançament, intercooperació o internacionalització, entre d’altres.
  • Facilitar l’emprenedoria cooperativa.

Respecte de la governança del BLOC 4 Llorens explica que “es preveu sigui duta a terme per part de l’Associació Bloc4, conformada per algunes entitats representatives del cooperativisme català (Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i Confederació de Cooperatives de Catalunya) i cooperatives de base arrelades a Barcelona i en gran mesura al territori de Sants i representades per l’Associació Coòpolis. Aquesta associació conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya participaran del seguiment estratègic del projecte i d’assegurar el link de la mateixa amb l’Estratègia ESS2030 de Barcelona i les polítiques públiques a nivell català.”

Presentació BLOCBCN a Can Batlló (1 juliol 2022, imatge de Coòpolis)

Des de LAssociació Cooòplis, l’Hernan Córdoba apunta que l’objectiu de l’equipament és doble: “Per una banda, vol aconseguir ser un dels espais de referència a la ciutat de Barcelona pel que fa l’extensió del cooperativisme i de l’ESS i la transformació socioeconòmica a la ciutat, posant a disposició del conjunt de la ciutadania un seguit de serveis d’atenció, formació, acompanyament o allotjament per a que totes aquelles iniciatives o projectes que vulguin iniciar o consolidar la seva activitat trobin tot allò que puguin necessitar per fer realitat les seves propostes. Per una altra banda, té l’objectiu d’incidir en el conjunt del teixit del cooperativisme català, esdevenint un espai en què les entitats representatives puguin oferir aquells serveis que el teixit cooperatiu del país pugui necessitar.”

El projecte s’obrirà a la ciutadania amb especial atenció a alguns col·lectius. “Es comptarà amb un gran espai de trobada i una sala d’actes equipada perquè tinguin usos múltiples i diversos, adreçats tant al moviment i al teixit cooperatiu, com al conjunt de la ciutadania, amb especial atenció als joves i altres col·lectius com ara persones migrades i racialitzades, persones aturades o altres col·lectius que presenten especials dificultats per a la seva inserció sociolaboral i una major vulnerabilitat davant les desigualtats”, afegeix Córdoba.

Aquest Centre serà un dels recursos estratègics i centrals pel desenvolupament de l’Estratègia d’Economia Social i Solidària de la ciutat (#ESSBCN2030) i és un dels 10 projectes de ciutat que apunta aquesta Estratègia. L’equipament serà una eina a disposició de les entitats i cooperatives d’ESS a la ciutat i a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *