Jornada «L’economia social i solidària: reactivació i transformació d’una economia per a la vida»

Com ha de ser la futura Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya? Com avancem cap a un model d’Economia per la Vida? Quin ha de ser el paper del municipalisme per promoure l’ESS? En definitiva, quins són els reptes de l’ESS per als propers anys? L’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) organitza una jornada de reflexió sobre aquestes i altres qüestions sota el títol «L’economia social i solidària: reactivació i transformació d’una economia per a la vida». Durant la trobada es presentarà l’estudi «L’impacte de la covid19 a l’economia social i solidària».

L’esdeveniment tindrà lloc el proper 8 de juny, de 16 a 17.30 h, i es podrà seguir virtualment a través del canal de Youtube de l’AESCAT.

Durant la jornada es presentarà públicament l’estudi «L’impacte de la covid19 a l’economia social i solidària», un document encarregat per La Confederació del Tercer Sector Social i desenvolupat per i-LabSo SCCL. Entre altres dades, el document conclou que aproximadament el 30% de les organitzacions de l’ESS han aplicat ERTO’s a la plantilla. S’ha de tenir en compte, però, que el 50% de les organitzacions i empreses del Tercer Sector Social amb ERTO ha complementat el salari de les persones afectades fins arribar al 100%. També ho han fet gairebé el 45,5% del Cooperativisme i un 24% de l’Economia Solidària.

L’aturada de l’activitat ha estat molt diferent a les organitzacions i empreses de les diferents famílies de l’Economia Social i Solidària. El Cooperativisme és on més s’ha aturat l’activitat, amb un 43,7% (l’aturada complerta durant l’estat d’alarma ha afectat a un 10% de les cooperatives de treball). Les segueixen el Tercer Sector Social i el Mutualisme, amb un 14%, i per últim, l’Economia Solidària, amb un 4,7%; que gairebé no han vist afectada la seva activitat.

Una altra dada revela que l’afectació de la disminució de les plantilles ha perpetuat també les diferències de gènere, amb un impacte major a les dones que als homes.

Aquest és el programa previst de la jornada:

16.00 h – Benvinguda institucional a càrrec de:

  • Roger Torrent, Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya
  • Guillem Llorens, president de l’AESCAT i president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya

16.15 h – Presentació de l’estudi «L’afectació de la covid19 a l’economia social i solidària», a càrrec de Joan Muntané, secretari de La Confederació del Tercer Sector Social i membre de la Junta Directiva de l’AESCAT.

16. 35 h – Debat «Legislatura social: els reptes de l’economia social i solidària per la propera legislatura” amb la participació de:

  • Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector i  membre de la Junta Directiva de l’AESCAT
  • Jordi Busquet, president de la Federació de Mutualitats de Catalunya i membre de la Junta Directiva de l’AESCAT.            
  • Josep Vidal, director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives.            
  • Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i representant de la Xarxa de Municipis per l’ESS.

Moderació a càrrec de Laura Aznar, periodista de Sentit Crític.  

17.30 h – Cloenda, a càrrec de Jordi Rojas, membre de la Junta Directiva de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i de l’AESCAT.

Podeu seguir l’streaming de la jornada a través d’aquest enllaç.

No és obligatori fer inscripció prèvia per accedir a la retransmissió. Tot i així, obrim un formulari que ens ajudarà a preveure el nombre de connexions i garantir la millor solució tècnica per al desenvolupament de la sessió.

Prèviament a la jornada, tindrà lloc l’Assemblea General de l’AESCAT, amb la participació de les presidències de les seves cinc organitzacions impulsores (Confederació de Cooperatives de Catalunya, La Confederació d’Empreses del Tercer Sector, la Federació de Mutualitats, la Taula del Tercer Sector i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya). L’ordre del dia previst inclou l’aprovació del tancament econòmica del 2020 i del pla de treball i el pressupost de 2021.

2 thoughts on “Jornada «L’economia social i solidària: reactivació i transformació d’una economia per a la vida»”

  1. Les pràctiques de l’economia social i solidària són més necessàries que mai. Cal que creixi i es doni a conèixer per canviar el sistema econòmic imperant que exclou a gran quantitats de persones i està destruint el Planeta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *