#SomLaResposta: l’ESS reconverteix la seva activitat productiva per fer front a la crisi socioeconòmica

La triple crisi provocada per la COVID-19 – social, econòmica i sanitària – ha tornat a demostrar, que, de forma sistemàtica i cicle rere cicle, el model econòmic hegemònic sempre deixa enrere l’interès general, aprofundeix en les desigualtats socials, ens despulla dels nostres drets més bàsics i castiga amb més força les persones i col·lectius més vulnerables.

Les previsions de diversos organismes fins a final d’any apunten que la taxa d’atur superarà el 20% a Catalunya, que hi haurà un 9,4% més de persones en situació de pobresa a conseqüència del coronavirus o que es produirà un augment dels embargaments sobre l’habitatge habitual per impagament d’hipoteca d’un 9,3%.

L‘Associació Economia Social Catalunya arrenca “Som la resposta”, una campanya per visibilitzar de quina manera les organitzacions de l’economia social i solidària han generat solucions innovadores i transversals davant les problemàtiques socials i sanitàries derivades de la Covid19. Des de l’inici de la pandèmia, la diversitat de famílies de l’ESS (tercer sector, economia solidària, mutualisme i cooperativisme) han utilitzat tot el seu potencial socioeconòmic per donar suport als col·lectius més vulnerables i han demostrat una gran capacitat d’adaptació a les necessitats del moment.

La campanya de 4 vídeos aborda diferents esferes en que l’ESS ha posat en marxa mecanismes de resposta a la crisi: la reconversió de l’activitat productiva, l’articulació de xarxes de suport mutu, la organització de campanyes d’incidència política i la generació de solucions financeres per donar suport a les iniciatives més afectades per la crisi.

El primer d’aquests vídeos aborda, precisament, com l’ESS ha reconvertit, en alguns casos, part de la seva activitat econòmica reorientant la producció. Com a exemples, trobem:

 • la cooperativa Diomcoop que ha fabricat durant mesos mascaretes i bates per al personal sanitari
 • el Taller Àuria ha proveït de solució hidroalcohòlica a la població, empreses i administracions essent la única entitat d’economia social de l’Estat Espanyol autoritzada i que ha arribat a una producció diària de fins a 8.000 litres. Els treballadors d’aquesta cooperativa son persones amb discapacitat.
 • la cooperativa Arqbag s’ha sumat a Coronamakers, una xarxa de més de 3.000 persones i organitzacions a Catalunya que han produït de forma voluntària respiradors i viseres protectores amb impressores 3D.
 • la Fundació Aspros ha arrencat una prova pilot per reciclar material de protecció, tot creant llocs de treball per persones amb discapacitat.
 • El segon dels vídeos vol reconèixer com l’economia social i soldiària s’ha fet visible durant la pandèmia amb diverses campanyes d’incidència per reclamar a les administracions mesures de suport a les persones, especialment als col·lectius més vulnerables. Entre els exemples hi trobem:

  • El #PlaAccióESS de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya: un document amb 25 mesures per fer un canvi de rumb cap a un país i un món just i sostenible. S’adreça a les administracions públiques, la ciutadania i les pròpies organitzacions de l’àmbit.

  • La campanya #SomEssencials de la Taula del Tercer Sector i La Confederació d’Empreses del Tercer Sector: una acció comunicativa per visibilitzar la importància del compromís del Tercer Sector amb les persones durant la crisi sociosanitària.

  • El pacte d’una #EconomiaPerLaVida de l’AESCAT: un manifest que reclama un Nou Model Econòmic basat en una Economia Plural Transformadora i dirigit a satisfer equitativament les necessitats econòmiques, socials i culturals del conjunt del país.

  • La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha desenvolupat diverses accions per donar resposta a les necessitats del territori: desinfecció de carrers, donació de material al personal sanitari, repartiment gratuït i donació d’aliments…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *