#SomLaResposta: l’ESS reconverteix la seva activitat productiva per fer front a la crisi socioeconòmica

La triple crisi provocada per la COVID-19 – social, econòmica i sanitària – ha tornat a demostrar, que, de forma sistemàtica i cicle rere cicle, el model econòmic hegemònic sempre deixa enrere l’interès general, aprofundeix en les desigualtats socials, ens despulla dels nostres drets més bàsics i castiga amb més força les persones i col·lectius més vulnerables.

Les previsions de diversos organismes fins a final d’any apunten que la taxa d’atur superarà el 20% a Catalunya, que hi haurà un 9,4% més de persones en situació de pobresa a conseqüència del coronavirus o que es produirà un augment dels embargaments sobre l’habitatge habitual per impagament d’hipoteca d’un 9,3%.

L‘Associació Economia Social Catalunya arrenca “Som la resposta”, una campanya per visibilitzar de quina manera les organitzacions de l’economia social i solidària han generat solucions innovadores i transversals davant les problemàtiques socials i sanitàries derivades de la Covid19. Des de l’inici de la pandèmia, la diversitat de famílies de l’ESS (tercer sector, economia solidària, mutualisme i cooperativisme) han utilitzat tot el seu potencial socioeconòmic per donar suport als col·lectius més vulnerables i han demostrat una gran capacitat d’adaptació a les necessitats del moment.

La campanya de 4 vídeos aborda diferents esferes en que l’ESS ha posat en marxa mecanismes de resposta a la crisi: la reconversió de l’activitat productiva, l’articulació de xarxes de suport mutu, la organització de campanyes d’incidència política i la generació de solucions financeres per donar suport a les iniciatives més afectades per la crisi.

El primer d’aquests vídeos aborda, precisament, com l’ESS ha reconvertit, en alguns casos, part de la seva activitat econòmica reorientant la producció. Com a exemples, trobem:

 • la cooperativa Diomcoop que ha fabricat durant mesos mascaretes i bates per al personal sanitari
 • el Taller Àuria ha proveït de solució hidroalcohòlica a la població, empreses i administracions essent la única entitat d’economia social de l’Estat Espanyol autoritzada i que ha arribat a una producció diària de fins a 8.000 litres. Els treballadors d’aquesta cooperativa son persones amb discapacitat.
 • la cooperativa Arqbag s’ha sumat a Coronamakers, una xarxa de més de 3.000 persones i organitzacions a Catalunya que han produït de forma voluntària respiradors i viseres protectores amb impressores 3D.
  • la Fundació Aspros ha arrencat una prova pilot per reciclar material de protecció, tot creant llocs de treball per persones amb discapacitat.

El segon dels vídeos vol reconèixer com l’economia social i soldiària s’ha fet visible durant la pandèmia amb diverses campanyes d’incidència per reclamar a les administracions mesures de suport a les persones, especialment als col·lectius més vulnerables. Entre els exemples hi trobem:

   • El #PlaAccióESS de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya: un document amb 25 mesures per fer un canvi de rumb cap a un país i un món just i sostenible. S’adreça a les administracions públiques, la ciutadania i les pròpies organitzacions de l’àmbit.

   • La campanya #SomEssencials de la Taula del Tercer Sector i La Confederació d’Empreses del Tercer Sector: una acció comunicativa per visibilitzar la importància del compromís del Tercer Sector amb les persones durant la crisi sociosanitària.

   • El pacte d’una #EconomiaPerLaVida de l’AESCAT: un manifest que reclama un Nou Model Econòmic basat en una Economia Plural Transformadora i dirigit a satisfer equitativament les necessitats econòmiques, socials i culturals del conjunt del país.

   • La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha desenvolupat diverses accions per donar resposta a les necessitats del territori: desinfecció de carrers, donació de material al personal sanitari, repartiment gratuït i donació d’aliments…

 

  El tercer dels vídeos vol mostrar els processos d’articulació de l’ESS en xarxes de suport mutu, sovint comunitàries i sempre autogestionades, que s’han coordinat per donar una resposta conjunta i col·lectiva a la situació de crisi socioeconòmica. Aquí podreu veure les experiències de:
 • Angoixa, neguit, depressió… la pandèmia ha impactat en la salut mental i emocional de les persones. Salut Mental Catalunya ha reorientat els seus 15 espais “Situa’t” per acompanyar persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
 • Amb el tancament d’escoles durant el confinament, molts infants van tenir dificultats per seguir les classes en línia a causa de la bretxa digital. EReuse, una xarxa formada per diverses entitats de l’ESS, van fer distribució de material informàtic a famílies en situació de vulnerabilitat.
 • La Insòlita és una xarxa de cooperatives feministes constituïda durant el confinament per tenir incidència política, mancomunar recursos i donar-se suport. Està formada per 6 organitzacions.
 • La Fageda ha donat més de 600.000 productes làctics a Bancs d’Aliments i entitats que donen suport a famílies en situació de vulnerabilitat.

El quart dels vídeos vol mostrar la capacitat de resiliència de les organitzacions de l’economia social i solidària que s’han recolzat econòmicament durant la pandèmia. Durant els darrers mesos, des del moviment s’han generat diverses eines de suport mutu a nivell econòmic per reforçar els projectes més afectats per la crisi: donacions, fons de cooperació, facilitats d’accés al finançament… Aquests són alguns dels exemples que s’han generat:
    
 • El Fons Cooperatiu de l’ESS ha recaptat més de 65.000 euros a través de 400 donacions que han anat a parar a 53 projectes socials de l’ESS. Aquesta iniciativa, que va néixer ara fa tot just un any, és un dels exemples més potents d’autorganització i suport mutu sorgits arran de la crisi econòmica de la Covid19.
 • ECAS Acció Social, Òmnium Cultural i Coop57 Catalunya són els impulsors del projecte Lliures, una iniciativa per lluitar contra la situació de pobresa i desigualtat cronificada de moltes llars a Catalunya que s’ha vist agreujada per la Covid19.
 • Mútua de Granollers ha mantingut el seu compromís amb salut i la recerca durant la pandèmia. Durant el 2020, van recaptar més de 25.000 euros per investigar la #Covid19, a través de la seva campanya anual “Somriures que curen”.
 • La banca ètica també s’ha mobilitzar durant la pandèmia per acompanyar els projectes d’ESS en la seva recuperació econòmica. Per exemple, Fiare Banca Ètica ha aconseguit facilitats i avals per abaratir el cost de finançament dins l’àmbit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *