Presentem el pacte d’una Economia per la Vida

Guillem llorens - presentacio pacte

L’Associació Economia Social Catalunya, màxima representant del moviment de l’economia social i solidària a Catalunya, ha presentat públicament la seva proposta per impulsar i consensuar un nou model econòmic basat en una economia plural i transformadora que faci front al context d’emergència sanitària, social i econòmica actual. El document, que porta per títol “Pacte per una Economia per la Vida ha recollit, des de finals de juny, més de 500 adhesions d’organitzacions i persones.

 El president de l’AESCAT, Guillem Llorens, ha destacat durant la presentació online, en la que han participat gairebé un centenar de persones, que el pacte “té una mirada oberta i inclusiva perquè l’economia social i solidària necessita la complicitat de molts agents i moviments socials”. En aquest sentit, ha emplaçat a autònoms i petites empreses a sumar-se al manifest per defensar una activitat econòmica que “generi beneficis ambientals i socials positius”.

En aquest sentit, a la presentació hi han participat altres organitzacions econòmiques i socials, com la Cambra de Comerç de Barcelona, Ca La Dona, la Xarxa per la Justícia Climàtica, Òmnium Cultural o l’Associació Intercol•legial de Col•legis Professionals de Catalunya. Totes elles han coincidit, amb matisos, en la necessitat de repensar l’economia des d’una perspectiva de sostenibilitat ambiental i la defensa del dret a la cura i el bé comú. 

L’AESCAT ha compartit que la presentació d’ahir s’entén com el punt d’inici d’un procés participatiu i obert que ha de donar com a resultat el redactat final del pacte. Fins a finals d’any es faran dues convocatòries obertes a les organitzacions socials i econòmiques representatives del país per aterrar, consensuar i detallar el contingut del pacte. També s’iniciarà un procés obert a través de la plataforma participativa Decidim.

Conversa entre Iván Miró i Sandra Ezquerra

La jornada de presentació del pacte també ha inclòs un interessant diàleg entre Sandra Ezquerra, sociòloga feminista i directora de la càtedra UNESCO de la Universitat de Vic, i Iván Miró, cooperativista i investigador en economis social i solidària.

Ezquerra ha destacat que “no només estem davant d’una crisi sanitària, sinó de la crisi del model de cures a nivell generalitzat. Des de l’economia feminista veiem que s’ha posat en evidència el conflicte entre capital-treball i capital-vida”. També ha afegit que “el gran debat de fons és si el sistema econòmic dominant i les èlits polítiques mantenen la seva visió curtplacista per sobre de la vida i el benestar col·lectiu”.

Per la seva banda, Iván Miró ha assegurat que “aquest model global no fa vivible la vida degut a la precarització de relacions laborals, el menysteniment de sector primari, la deslocalització parcial del teixit productiu o la reducció de la despesa sanitària. Cal modificar aquestes polítiques econòmiques”. Però ha volgut aportar una mirada positiva a la situació actual posant de relleu la solidaritat social que s’ha organitzat des de la base amb les xarxes de distribució d’aliments, les caixes de resistència, la fabricació de mascaretes o la mancomunació de recursos, entre altres. “Tot això ens ha d’inspirar per construir una altra economia”, ha conclòs. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *