L’Associació Economia Social Catalunya, màxima representant del moviment de l’economia social i solidària a Catalunya, ha presentat públicament la seva proposta per impulsar i consensuar un nou model econòmic basat en una economia plural i transformadora que faci front al context d’emergència sanitària, social i econòmica actual. El document, que porta per títol “Pacte per una Economia per la Vida“ ha recollit, des de finals de juny, més de 500 adhesions d’organitzacions i persones.
El president de l’AESCAT, Guillem Llorens, ha destacat durant la presentació online, en la que han participat gairebé un centenar de persones, que el pacte “té una mirada oberta i inclusiva perquè l’economia social i solidària necessita la complicitat de molts agents i moviments socials”. En aquest sentit, ha emplaçat a autònoms i petites empreses a sumar-se al manifest per defensar una activitat econòmica que “generi beneficis ambientals i socials positius”.
En aquest sentit, a la presentació hi han participat altres organitzacions econòmiques i socials, com la Cambra de Comerç de Barcelona, Ca La Dona, la Xarxa per la Justícia Climàtica, Òmnium Cultural o l’Associació Intercol•legial de Col•legis Professionals de Catalunya. Totes elles han coincidit, amb matisos, en la necessitat de repensar l’economia des d’una perspectiva de sostenibilitat ambiental i la defensa del dret a la cura i el bé comú.
L’AESCAT ha compartit que la presentació d’ahir s’entén com el punt d’inici d’un procés participatiu i obert que ha de donar com a resultat el redactat final del pacte. Fins a finals d’any es faran dues convocatòries obertes a les organitzacions socials i econòmiques representatives del país per aterrar, consensuar i detallar el contingut del pacte. També s’iniciarà un procés obert a través de la plataforma participativa Decidim.
Conversa entre Iván Miró i Sandra Ezquerra
La jornada de presentació del pacte també ha inclòs un interessant diàleg entre Sandra Ezquerra, sociòloga feminista i directora de la càtedra UNESCO de la Universitat de Vic, i Iván Miró, cooperativista i investigador en economis social i solidària.
Ezquerra ha destacat que “no només estem davant d’una crisi sanitària, sinó de la crisi del model de cures a nivell generalitzat. Des de l’economia feminista veiem que s’ha posat en evidència el conflicte entre capital-treball i capital-vida”. També ha afegit que “el gran debat de fons és si el sistema econòmic dominant i les èlits polítiques mantenen la seva visió curtplacista per sobre de la vida i el benestar col·lectiu”.
Per la seva banda, Iván Miró ha assegurat que “aquest model global no fa vivible la vida degut a la precarització de relacions laborals, el menysteniment de sector primari, la deslocalització parcial del teixit productiu o la reducció de la despesa sanitària. Cal modificar aquestes polítiques econòmiques”. Però ha volgut aportar una mirada positiva a la situació actual posant de relleu la solidaritat social que s’ha organitzat des de la base amb les xarxes de distribució d’aliments, les caixes de resistència, la fabricació de mascaretes o la mancomunació de recursos, entre altres. “Tot això ens ha d’inspirar per construir una altra economia”, ha conclòs.