Comunicat de l’AESCAT sobre la crisi sociosanitària de la Covid-19

Covid-19

L’AESCAT demana a la Generalitat de Catalunya el compromís explícit en el manteniment de les polítiques de promoció i reforç de l’economia social i solidària, acompanyat d’un Pla de Xoc específic per l’àmbit, que ajudi a reduir l’impacte sobre les entitats que l’integren.

La Junta Directiva d’AESCAT s’ha reunit, amb caràcter d’urgència, després d’una primera avaluació de l’impacte que la crisi sociosanitària de la Covid19 pot tenir, tant sobre les bases socials de les organitzacions que la conformen com sobre el conjunt de l’economia social i solidària catalana (ESS).

Encara és d’hora per avaluar l’impacte socioeconòmic que la propagació del virus generarà, però creiem que tota prudència és poca a l’hora d’encarar aquesta delicada situació. Són molts els serveis públics essencials que l’ESS està contribuint a sostenir en un context de màxima complexitat, però també podem constatar, sense cap dubte, que el confinament i el decret d’estat d’alarma ha aturat l’execució de contractes i projectes, amb la conseqüent parada en sec de l’activitat econòmica i de la generació d’ingressos per part de les organitzacions de l’ESS. En aquest sentit, celebrem les polítiques d’avals públics impulsades tant per part de la Generalitat com del Govern central, per facilitar l’accés a finançament per resoldre l’estrès econòmic del curt termini. Tanmateix, entenem que aquesta política d’avals, i la resta de mesures extraordinàries, haurien d’anar més enllà del curt termini i atendre també situacions estructurals.

Amb tot, sabent que la situació de curt termini és difícil, des de l’AESCAT ens preocupen especialment les conseqüències socials i econòmiques de la crisi a mig i llarg termini. Creiem que, la més que probable crisi econòmica que es desencadenarà, posarà en una situació delicada el teixit de l’economia social i solidària. En aquest sentit, hi ha dos aspectes sobre els que volem compartir la nostra preocupació amb la ciutadania. El primer és el manteniment de l’aposta que la Generalitat ha fet els darrers anys per al reforç i la promoció de l’ESS. Creiem, i entenem que és una visió compartida amb l’actual Govern, que l’economia social i solidària – el Cooperativisme, el Tercer Sector Social, les Mutualitats i l’Economia Solidària- és una peça clau per a l’assoliment d’un model de desenvolupament socioeconòmic sostenible, centrat en les persones i arrelat al territori, i entenem que ha de ser una prioritat minimitzar l’impacte sobre l’ocupació i l’activitat socioempresarial d’aquest àmbit.

El segon té a veure amb la preocupació per la possible paralització en les convocatòries de subvencions, l’execució de programes i la tramitació de convenis amb diferents entitats representatives i referents de l’àmbit. Aquestes vies de finançament són, ara més que mai, fonamentals, tant per mitigar la incertesa que encarem durant el 2020, com per començar a preparar les estratègies per encarar el mig i llarg termini.

Per tot això, l’AESCAT ha traslladat per carta a la Direcció General dues peticions. La primera, de caràcter general, és un compromís explícit en el manteniment de les polítiques de promoció i reforç de l’economia social i solidària, acompanyat d’un Pla de Xoc específic per l’àmbit, que ajudi a reduir l’impacte sobre les entitats que l’integren. Serveixi d’exemple la mesura presa pel Govern escocès d’invertir 20 milions de lliures al Third Sector Resilience Found, organisme similar a l’AESCAT, per ajudar a donar viabilitat a les entitats de l’economia social i el Tercer Sector afectades per les pèrdues derivades del virus.

La segona, de caràcter més específic, és el compromís explícit pel manteniment dels programes, subvencions i convenis dirigits a l’economia social i solidària, així com l’acceleració de la seva tramitació per tal de no alterar de forma greu el seu desenvolupament.

L’AESCAT romandrà a l’espera d’una resposta que refermi el compromís del Govern amb l’economia social i solidària, i es posa a la seva disposició per avaluar i abordar la situació conjuntament.

Barcelona, 25 de març de 2020

Associació Economia Social Catalunya (AESCAT)

Comunicat en PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *