Un llibre contribueix a donar un pas a una nova etapa per a l’economia social a la Comunitat Valenciana i recull altres processos de la normativa a diferents punts.
L’AESCAT treballa des del 2018 en el desenvolupament i aplicació d’una Llei de l’Economia Social i Solidària a Catalunya que contribueixi a cohesionar el model, donar-li visibilitat i presència a les institucions i a promoure els seus beneficis en la quotidianitat de les entitats del sector i de la ciutadania.
Amb aquest compromís, l’AESCAT va participar a la Jornada sobre la regulació i el foment de l’economia social a la Comunitat Valenciana, el 12 de setembre de 2019, un esdeveniment organitzat per l’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprendiment de la Universitat de València (IUDESCOOP) i el seu projecte Ecosocial 2020.
La jornada va ser un espai de reflexió on conèixer l’estat de la qüestió a la Comunitat Valenciana, a altres punts de l’Estat Espanyol, a Europa i a Catalunya. Va comptar amb representants de la Confederació Estatal d’Empreses d’Economia Social (CEPES), així com representants de l’economia social, de l’administració i de la universitat en altres comunitats autònomes, on el sector s’ha organitzat i l’administració està desenvolupant les seves competències i implementant mesures de foment de l’economia social.
Xavier Palos, president de la Fundació Roca i Galès, va participar a la jornada de reflexió en representació de l’AESCAT i hi va exposar el procés d’elaboració de la Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya.
Les aportacions de la sessió han estat recollides al llibre digital ‘La economía social en la Comunitat Valenciana: regulación y políticas públicas‘ (dirigit per Gemma Fajardo García i Rafael Chaves Ávila) editat pel CIRIEC-España, Centro Internacional de Investigación e Información sobre la Economía Pública, Social y Cooperativa. Vol ser una eina de debat sobre la conveniència d’enfortir el sector de l’economia social valenciana i com fer-ho, amb diverses respostes aportades per a les organitzacions participants.
Entre les seves pàgines s’hi troba, com a document de referència sobre regulació i polítiques públiques de l’economia social, el Pla d’Impuls de l’economia social i solidària de la ciutat de Barcelona (2016-2019). L’accés a la consulta és restringit.
L’obra es compon de tres parts: a la primera, s’analitza l’experiència de territoris que han realitzat en els últims anys avanços en la matèria, tant en la regulació de l’economia social com en l’activació de polítiques de suport a l’economia social. A la segona part d’aquest llibre es presenta la visió dels principals representants de l’economia social valenciana, a través de les seves estructures sectorials, de tècnics de l’Administració regional i de la Universitat en relació a la pertinència de desenvolupar les citades competències de la Generalitat en relació amb l’economia social. I la tercera part integra una selecció de documents clau que il·lustren les experiències en la matèria en altres comunitats autònomes.