L’Economia Social i Solidària per la llibertat

El pròxim 18 d’octubre, a les 11h, a la Plaça d’Urquinaona (Barcelona) es realitzarà la lectura del manifest de l’economia social i solidària (ESS) davant la sentència del procés.

Aquesta acció s’emmarca a les mobilitzacions que s’estan produint com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem, concretament la vaga general del divendres.
La Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Confederació del Tercer Sector Social, la Federació de Mutualitats de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària se sumen a la convocatòria de lectura conjunta del Manifest des de l’Economia Social i Solidària per la llibertat. Durant l’acte també hi haurà diferents parlaments de persones rellevants del món economia social i solidària.

En menys de cinc dies el manifest compta amb més de 300 signants entre entitats i persones individuals. Entitats de tots els sectors han fet seu el manifest que denúncia el greu retrocés democràtic que suposa la sentència publicada el passat dilluns. Ja que posa en perill drets tan bàsics com la llibertat d’expressió i de manifestació. A la vegada, també reconeix la pluralitat d’ideologies dins la economia social i solidària, però l’aposta ferma pels valors. Aquests són: “el compromís social, la democràcia, la defensa de drets i llibertats fonamentals i la participació com a eina de transformació de la societat”.

Les adhesions al manifest no només venen de Catalunya, hi hagut una onada de solidaritat des de la resta de l’Estat espanyol. Destacar la signatura de la Red de Redes de Economía Alternativa y Solidaria (REAS). Aquesta és una organització de més de 500 entitats agrupades en xarxes territorials i sectorials repartides per tot l’Estat Espanyol.

Sota els hashtags #ESSxllibertat i #manifestESSxllibertat s’està duent a terme la campanya de comunicació amb l’objectiu de sumar suports de tot el món de l’economia social i solidària. Hora a hora la xifra d’adherits va augmentant i els suports a totes esferes es multipliquen.

MANIFEST DES DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA
Les entitats i persones sotasignades des de la nostra pràctica dels valors cooperatius i de l’economia social i solidària expressem el nostre rebuig davant de la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra els i les polítiques i els líders presos pel procés d’independència de Catalunya i des de l’ESS volem manifestar:

  1. Ens pronunciem públicament en contra de la sentència condemnatòria perquè creiem que les diferències polítiques no es resolen per la via judicial sinó de manera democràtica, a través del diàleg, com nosaltres gestionem els conflictes que sorgeixen en el si de les nostres entitats.
  2. Les organitzacions, cooperatives, entitats i empreses que formen part de l’economia social i solidària estan formades per persones amb ideologies, llengües, cultures i sentiments diferents pel que fa a la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol. Tot i aquesta diversitat i pluralitat, compartim que la publicació d’aquesta sentència suposa un greu retrocés democràtic en l’exercici dels drets i llibertats individuals i col·lectius.
  3. Des de les nostres diferències ideològiques, totes les persones compartim una sèrie de valors: el compromís social, la democràcia, la defensa els drets i les llibertats fonamentals i la participació com a eina de transformació de la societat.
  4. Declarem que la llibertat d’expressió i de manifestació són drets bàsics en una societat plural, compromesa i democràtica. Per tant mai no poden ser perseguides judicialment ni condemnades penalment persones que hagin practicat aquest dret, aquesta sentència obre un escenari de retallada de l’exercici del dret de protesta i limitació de la reivindicació social.
  5. Exposem que l’exercici del dret a l’autodeterminació que milions de catalans i catalanes van practicar l’1 d’octubre del 2017 a través del referèndum d’autodeterminació es tracta d’un exercici democràtic. Per tant, les persones que van participar del procés que va facilitar l’exercici d’aquest dret no poden ser perseguides judicialment ni condemnades penalment.
  6. Exigim l’amnistia i la posada en llibertat immediata dels líders socials i dels i les polítiques independentistes condemnades pel Tribunal Suprem.
  7. Demanem l’anul·lació de totes les causes judicials i penals contra els i les polítiques sobiranistes que actualment es troben exiliades fora de l’Estat espanyol .
  8. Reclamem la renúncia a les vies de l’excepcionalitat jurídica, penal i processal que posi punt final a la repressió política i que alhora comporti l’absolució de tots i totes les activistes catalanes que actualment es troben en processos judicials, penals o processals i la posada en llibertat de la resta d’activistes catalanes empresonades.
  9. Reclamem una negociació política i democràtica a la situació d’excepcionalitat política del país a través del diàleg sense cap mena de condicions ni renúncies, que ha faltat i que ha estat substituït per procediments judicials.
  10. Per tot això, en el marc de la desobediència civil i l’acció no violenta, animem a la ciutadania a participar de les accions, concentracions, manifestacions i qualsevol altre tipus d’acte de protesta o de mobilització per denunciar la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem i per reclamar l’amnistia i la llibertat de les persones represaliades.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

Confederació del Tercer Sector Social

Federació de Mutualitats de Catalunya

Xarxa d’Economia Solidària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *