La llei d’economia social i solidària, una visió compartida

  • 2 Comments

Article d’opinió de Jordi Busquet, president de la Federació de Mutualitats de Catalunya

Els diferents actors de l’economia social i solidària de Catalunya considerem que és necessària l’existència d’una llei que estableixi el marc jurídic de les diferents organitzacions que la conformem, entre les quals, les mutualitats de previsió social.

Les mutualitats són entitats asseguradores no lucratives, de base associativa i gestionades democràticament, amb participació dels seus associats en els òrgans socials, portem molts anys desenvolupant la nostra activitat a partir dels principis de proximitat i interès col·lectiu.

Les mutualitats tenim un tret que ens diferència de la resta d’entitats de l’economia social, en quant som les úniques entitats asseguradores que hi formem part, entitats asseguradores que, a més, duen a terme una important activitat social, molt vinculada al territori. Aquesta especificat respecte de les altres famílies comporta que podem aportar una visió diferent en alguns aspectes, fruit de la nostra realitat.

Les mutualitats participem en el procés de reflexió per a la creació de les bases d’una Llei d’Economia Social i Solidària (ESS), juntament amb les altres organitzacions que representem les diferents famílies fundadores d’AESCAT (Associació d’Economia Social Catalunya). Famílies que compartim sinèrgies que ens vinculen a la història de l’associacionisme popular, el moviment cooperatiu i els socors mutus.

El mutualisme de previsió social contribueix amb il·lusió en aquest procés que ens atrevim a definir com a històric. L’ESS té una llarga tradició a Catalunya, especialment en l’àmbit de les mutualitats i les cooperatives, i considerem que és cabdal per al nostre futur que una llei reconegui aquesta tradició i alhora estableixi les bases per al nostre futur, com a model social i econòmic. Creiem que aquesta tradició històrica del nostre país ara podrà ser posada en valor novament per aquesta futura llei.

La Llei d’Economia Social i Solidària volem que sigui un projecte conjunt i enriquidor, que reculli les diferents sensibilitats, valors i inquietuds de les organitzacions i entitats, considerem que és una oportunitat pel reconeixement de les realitats econòmiques que representem i, per tant, per a la construcció d’un nou marc legal i polític.

Volem que aquesta llei defineixi i reconegui les característiques pròpies de l’economia social i solidària, identifiqui les iniciatives que la componen i especifiqui les polítiques públiques orientades a la promoció, foment i enfortiment de les iniciatives de l’economia social i solidària, tot respectant la normativa específica aplicable.

Alguns dels reptes de la llei serà delimitar els contorns de l’ESS, per tal que tots els actors econòmics i socials tinguin clar què és i qui en forma part, un segon repte és que la llei reflecteixi l’aposta del Govern i del Parlament per l’ESS i per tant, s’estableixin mesures per impulsar-la; i en tercer lloc establir el marc d’una col·laboració entre l’Administració i les entitats que hi formen part.

Des d’una perspectiva sectorial, volem que aquesta llei doni visibilitat al nostre sector dins de l’economia social; que faciliti l’impuls de les mutualitats com a entitats asseguradores de l’economia social; que afavoreixi la col·laboració amb l’Administració; poder disposar de recursos per a l’enfortiment de les entitats en general, i fomentar les relacions entre les famílies d’ESS.

En conclusió, considerem que la llei d’economia social i solidària és una oportunitat que no podem deixar passar, això és una visió compartida per tots i totes, per la qual cosa treballarem per tal que sigui un èxit.

2 thoughts on “La llei d’economia social i solidària, una visió compartida”

  1. Pingback: » Newsletter 15/juliol/2019

  2. Estic d,acord amb les opinions del President Jordi Busquet. Només m,agradaria recordar que portem una legislatura molt faltada d’eficacia; tinc la impressió que caminen cap enrera enlloc d,anar cap endavant. M,agradarà preguntar a qui tingui ganes de dialogar¿ qué estem esperant tots plegats per demanar el qué volem demanar?
    Jo necessito demanar als polítics que treballin, que expliquin qué fan i per qué no es volen posar d,acord en situacions clau de política de país?
    Mai hem tingut oportunitats com las que tenim ara mateix i no m,agrada pensar que no les volem aprofitar per mirar el dia a dia, esperar la sentència, enlloc de mirar cap endavant, cap el futur dels nostres fills/filles/nets/netes……………..
    Tenim una crisi molt greu de mancança de líders de veritat que pensin en aquest pais enlloc de mirar el dia a dia i el seu partit.!!!! Quina pena viure amb aquest desencant !!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *