Un debat ric sobre la Llei d’Economia Social i Solidària

  • 1 Comment
Confederació de Cooperatives de Catalunya

Article d’opinió el·laborat coralment pel Consell Rector de la Confederació de Cooperatives de Catalunya.

Les organitzacions representatives del cooperativisme hem treballat conjuntament per reflexionar i fer propostes sobre les bases de la llei d’Economia Social i Solidària (ESS). El procés que està sent plenament satisfactori perquè ens permet, a les diferents branques del cooperativisme, debatre en un marc de teorització que no s’havia plantejat des de fa anys. Això comporta també la confluència de punts comuns que ens ajuden en la cohesió del cooperativisme, fet que, com podeu imaginar des de la resta de les entitats de l’ESS, no sempre és senzill atesa la gran diversitat de projectes que tenen cabuda dins del cooperativisme: parlem de l’àmbit de l’habitatge, de la cooperació que cohesiona el territori a través del món agroalimentari, del cooperativisme de consum, d’ensenyament i del treball associat.

Per bé que tots tenim uns principis i valors comuns que ens guien, és ben cert que la diversitat de projectes col·lectius donen una imatge molt diferenciada de les cooperatives. Doncs bé, des d’aquesta diversitat, que és una riquesa enorme, també podem posar en valor, al servei de l’ESS, el nostre model d’organització representativa, on el conjunt assoleix la força, sense ocultar ni esborrar les singularitats sinó on l’excel·lència la fem totes juntes.

Ens trobem a gust reflexionant sobre la voluntat transformadora de l’economia i la societat i les diferents entitats ho fem juntes, com en altres etapes històriques i contemporànies on hem proposat nous models que han contribuït a la transformació de la societat, o bé quan incorporem de manera natural les contínues innovacions tecnològiques i socials que vivim, no només com a element de renovació, sinó com a model experimentat per encabir projectes socials col·lectius conseqüència de les possibilitats d’aquestes transformacions.

Així construirem, conjuntament amb la resta de l’ESS, un moviment divers de principis i valors compartits, amb fórmules jurídiques que van més enllà del cooperativisme i que troben en els principis i valors un element de reconeixement i d’una manera d’actuar en l’economia que la transformarà per posar la persona al centre de l’activitat econòmica.

Principis que tenen a veure amb l’interès general de l’activitat econòmica en la producció de béns i la prestació de serveis. Activitats que contribueixen a la transformació social en clau de compromís ecològic i amb les persones, independentment del seu gènere, amb un arrelament al territori que no s’entén sense la participació del teixit social i mitjançat l’impuls d’unes relacions laborals de qualitat, en un marc de millora continua.

Volem compartir i contribuir a desenvolupar aquesta llei amb la voluntat d’estendre l’ESS a la societat i, per tant, amb l’objectiu de crear un entorn afavoridor dels nostres models empresarials. Volem que es doni visibilitat i es posi en valor l’ESS; tenir capacitat de disposar de recursos i mesures de foment i enfortiment de les organitzacions, tant de primer nivell com de representació. Conjuntament, es contribuirà al desenvolupament d’un mercat social i al fomentar el creixement de les entitats, en nombre i dimensió, es fomentaran les relacions entre les entitats d’ESS, per així incrementar progressivament la capacitat de l’ESS d’impregnar i influir en la resta del teixit empresarial.

Aquests objectius exposats impliquen, conseqüentment, la incorporació, a la llei d’ESS, del reconeixement que com agent socioeconòmic ha de tenir el nostre àmbit dins dels espais de diàleg social que avui existeixen i els nous que vindran, en una societat en permanent canvi, amb nivells de complexitat organitzativa cada vegada majors, alhora que també obrirà nous mecanismes de col·laboració publico-social-comunitària.

1 thought on “Un debat ric sobre la Llei d’Economia Social i Solidària”

  1. Pingback: » Newsletter 25/juny/2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *