El president de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), Guillem Llorens, ha valorat molt positivament l’aprovació de l’avantprojecte de llei d’Economia Social i Solidària i el seu impacte en el sector avui per part del Govern de Catalunya.
Segons Llorens, “aquesta llei representa una fita històrica per al reconeixement institucional de l’economia social i solidària a Catalunya. Estableix una base jurídica que enfortirà el sector i donarà eines per al seu desenvolupament i creixement. Ens posem a disposició de tots els grups parlamentaris per treballar conjuntament i assegurar que aquesta llei esdevingui una realitat.”
Des de l’AESCAT també s’ha volgut agrair al Govern el treball conjunt realitzat durant els darrers anys i a les forces parlamentàries. “És essencial reconèixer el paper de l’economia social i solidària com una realitat que situa les persones al centre de les decisions i que prioritza l’impacte social i mediambiental”, ha destacat Llorens.
També ha subratllat que l’economia social i solidària representa un actor clau a Catalunya, amb tres milions de persones implicades, ja sigui com a sòcies, consumidores, mutualistes o treballadores, i més de 7.500 entitats actives. “El nostre ric patrimoni cultural, associatiu i econòmic ens consolida com una força imprescindible que requereix més visibilitat, suport i impuls per part de les institucions”, ha afirmat.
Durant la roda de premsa d’anunci de l’aprovació, la portaveu del govern, Silvia Paneque, ha destacat que les organitzacions de l’ESS creen oportunitats i llocs de treball i són “actuacions destinades a donar resposta a col·lectius d’especial vulnerabilitat. Per tant, és un guany tangible per a la vida de moltes persones. Paneque també ha destacat que aquest marc normatiu “ha estat altament reivindicat pel sector i culmina un procés de 5 anys de feina”.
Una llei que consolida el seu reconeixement institucional
La Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya representa un pas endavant per formalitzar i consolidar aquest model socioeconòmic, que prioritza les persones i l’interès col·lectiu per sobre del lucre econòmic. La normativa defineix els principis clau que han de regir el sector, com la governança democràtica, la justícia laboral, la igualtat de gènere, la sostenibilitat ambiental i l’arrelament territorial. També estableix el Registre de l’Economia Social i Solidària per garantir que les entitats que en formen part compleixin els valors i criteris establerts.
A més, el projecte preveu la creació del Consell Català de l’Economia Social i Solidària, un òrgan que liderarà l’estratègia i el debat del sector amb la presentació periòdica d’un Pla Nacional. La llei també inclou mesures per fomentar la sensibilització i la formació en aquest model des del sistema educatiu, així com accions per enfortir la col·laboració entre les entitats d’economia social i les administracions públiques, amb especial atenció a àmbits com l’habitatge social i assequible. Amb aquesta aposta, Catalunya es posiciona com a referent europeu en economia social i solidària.
L’AESCAT, motor de l’economia social i solidària
L’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), principal impulsora d’aquest projecte de llei, representa més de 7.500 organitzacions que, en conjunt, donen feina a prop de 140.000 persones i agrupen una base social de 2,5 milions de persones. Amb un volum de facturació que supera els 8.000 milions d’euros, l’AESCAT és un actor estratègic per construir un model econòmic més just, inclusiu i sostenible.
Hi formen part la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació de Mutualitats de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya.